“Tåbeligt spørgsmål” vil nogle sige, andre vil straks sige: “det ved jeg” – efterfulgt af et bud på stedet. Og der vil helt sikkert også være nogle, der nysgerrigt svarer: “fortæl mig det, det vil jeg gerne opleve”.

I år bliver vi alle opfordret til at holde ferie i Danmark. Og hvor skal man så tage hen – vi kan jo ikke alle holde ferie det samme sted. Derfor bliver det vigtigt at undersøge, hvor lige netop det, du interesserer dig for, kan opleves.

Danmarkshistorie – når den er bedst

Er du til danmarkshistorie og historiske steder og vil du gerne lære dine børn noget om netop Danmarks historie, så er Jelling et oplagt sted at tage udgangspunkt. Her er nemlig Danmarks dåbsattest, i form af de to flotte runesten, den ene rejst af Gorm den Gamle over dronning Thyra. Den anden, og største, rejst af Harald Blåtand, hvor noget af indskriften er: “Kong Harald bød gøre disse kumler efter Gorm sin fader og efter Thyre sin moder, den Harald som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne.”

Og det er netop denne tekst, der i dag betragtes som Danmarks dåbsattest, fordi Harald her, som den første, omtaler Danmark som et land. Han introducerede også Kristendommen som indbyggernes fælles religion, eller gennemtrumfede den, afhænging af modtagerens synsvinkel.

Dine børn synes sikkert ikke, at de to runesten i sig selv er spændende. Men når du fortæller dem historien om Harald Blåtand og hans betydning for Danmark i dag og om vikingerne – og husker lige at nævne, at bluetooth, som vi alle i dag bruger, er opkaldt efter ham, så kan det være, at dine børn lytter lidt mere efter og for et kort øjeblik vil interessere sig for en historisk begivenhed. Giv dem derefter lov til at slå sig løs i Nationalmuseets afdeling Kongernes Jelling, et fantastisk oplevelsescenter, hvor vikingehistorien fortælles på snedig vis, fordi det er et interaktivt sted, hvor børn elsker at afprøve de mange muligheder, som teknikken i vores digitale tidsalder giver mulighed for. Så vil de forhåbentlig synes, at Danmarks historie også kan være en spændende ferieaktivitet. At der er gratis entré til museet, gør nok ikke noget, vel?

Frokost og vikinger

Hvis du vil fortsætte med vikingetema, når frokostsulten melder sig, er den lokale SEJD Café og Boutique et besøg værd. Her kan caféfatter nemlig også bidrage til oplevelsen med lækker, hjemmelavet mytologisk gastronomi med referencer til fortællingerne om de nordiske guder. Er der tid til det, fortæller han også gerne en af de spændende historier, så både børn og voksne føler sig underholdt. Spørg, måske det er dig, der bliver den heldige lytter.

Skal dagen fortsætte med endnu et vikingetema efter frokost kunne næste besøg være den gamle træbro, Ravningbroen. Hvis ikke du selv ved en masse om historie, vil et besøg her få større værdi, hvis du hyrer en guide til at fortælle om broen og gøre historien levende for dine børn – og måske endda dig selv med.

Dagen skal naturligvis slutte i Vejle

Vejle er nemlig et godt bud på en feriedestination i Danmark, hvor der både er noget for børn og for voksne. Er du til gode shoppingoplevelser, fortæller Vejle Cityforening, at Vejle har Danmarks hyggeligste gågade. Det er ikke helt forkert. Gågadens fliser har en historie i sig selv og det kan en af Vejles dygtige guider fortælle dig om og der er flere børnevenlige skulpturer i gågaden – foruden naturligvis de rigtige butikker både for børn og voksne. 

Og så er Vejle beriget med en Michelin-restaurant, hvis du er til et gourmet-måltid. Samme restaurant har en bistro tæt ved restauranten, hvis måltidet skal være lidt mindre. Derudover er der et væld af andre spisemuligheder blidt strøet ud i byen. Hoteller er der masser af, B&B ligeså og der er flere campingpladser tæt på byen, så du kan vælge lige den form for overnatning, der passer dig bedst.

Har du hørt om Bølgen og Fjordenhus

Vejle ligger smukt ved Vejle Fjord og placeringen ved fjorden indbyder til en dag ved vandet. Begiver du dig ned til havnen, som ligger vældig centralt i byen, så er der masser at se på, især hvis du er til moderne arkitektur.

To af  Vejles ikoniske bygninger ligger nemlig ved havnen. Den nyeste er Fjordenhus tegnet af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson. Fjordenhus er KIRK KAPITAL A/S’ hovedsæde. Bygningen er spækket med spændende detaljer ude som inde. Inde kan du af gode grunde ikke opleve, for det er kontorer, hvor der arbejdes, men ude har du rige muligheder for både at studere selve bygningen og dens finurlige detaljer og de kunstværker, der er en del af både bygning og omgivelser, ovenfor og under vandlinjen. 

Læg også mærke til de forskellige mursten i forskellige farver. Tanken er, at farverne i murstenene skal understrege Fjordenhus’ placering helt ude ved fjorden med frit udsyn til hav og himmel. Du må ikke mistænke murerne for at have sjusket – de har skam nøje fulgt forskrifterne.

Vil du have den fulde historie, er det også her, at du skal forære dig selv og familien en guide til at fortælle – og hvis du er rigtig smart, så lader du guiden fortælle historien om vands betydning for Vejle. Vejle er nemlig en by udfordret af, grundlagt ved og afhængig af, såvel som truet af vand. En spændende historie, der kommer hele vejen rundt.

Bølgen

Den anden ikoniske bygning ved havnen er Bølgen – og nej, det er faktisk ikke een bygning, det er fem bygninger, som bygget sammen, så de danner en bølge. De er tegnet af arkitektfirmaet Henning Larsen, som også har tegnet Operaen i København og Moesgård Museum. Bølgen skal helst ses lidt på afstand, for at du kan tage det fulde, imponerende syn ind, men også tæt på er det en spændende bygning. Lejligheder med den mest fantastiske udsigt både ind mod byen og ud over fjorden og mod Vejlefjordbroen

Nåh ja, så er der jo også lige frokosten – hvad med at indtage den på Restaurant Remouladen, hvor du både har udsigt mod fjorden, Vejlefjordbroen, Bølgen og Fjordenhus – og derefter er du klar til flere oplevelser. En af disse kunne være i havkajak på fjorden under kyndig ledelse af en instruktør, der både kan tage vare på instruktionen, sikkerheden og vise vejen. Benytter du dig af den mulighed, er du sikker på, at hele familien får en naturlig træthed i kroppen, der gør godt på en feriedag.

Vejlefjordbroen

Der er ingen tvivl om, at Vejlefjordbroen har været en stor fordel for Vejle. I dag er byen ikke nær så belastet som tidligere, hvor al trafik skulle ind om selve byen. Det er stadig en travl by, men i dag aflaster motorvejsbroen, fordi store dele af trafikken bliver ledt udenom Vejle. En lettelse for indbyggerne og for os, som kører fra Sydjylland mod destinationer længere mod nord i Jylland – og omvendt. Det er en kæmpe fordel, at vi ikke længere er tvunget ind omkring trafikknudepunktet Vejle. Vejlefjordbroen og motorvejen har været en gevinst på flere måder.

Hvor mange gange er du kørt over broen uden at skænke byen Vejle en tanke? Når du næste gang kører over broen, så kig ind mod Vejle, nyd udsigten – og tag så den første afkørsel, så du netop kan få alle oplevelserne i byen. God fornøjelse i Vejle.